Vyše 57 platforiem, občianskych iniciatív a mimovládnych organizácií, ktoré združujú vyše 450 subjektov občianskej spoločnosti dnes vyzvalo premiéra Eduarda Hegera na odmietnutie spolupráce vládnych strán s poslancami a poslankyňami, ktorí svojím konaním a vystupovaním znevažujú základné ľudské práva, prispievajú k polarizácii spoločnosti a ktorí kandidovali v posledných voľbách za extrémistickú stranu ĽSNS. 

„V kľúčových okamihoch moderných slovenských dejín, bola občianska spoločnosť vždy silným hlasom demokracie a občanov. Tak to bolo v Novembri 89, ale aj v čase keď sa mladú demokraciu snažili zneužiť Mečiar, či keď za Ficovej vlády mafia zavraždila Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Tak to bolo v čase keď sa rozhodovalo o našom vstupe do Európskej únie, ale aj o našej integrácii do NATO. Teraz, keď niektorí uvažujú, že by ich politická budúcnosť mohla byť spojená s priznanou, či nepriznanou podporou od extrémistov nemôžeme my, predstavitelia občianskych organizácií mlčať,“ vyhlásila Katarína Batková, riaditeľka VIA IURIS a jedna z predstaviteliek Občianskej platformy pre demokraciu.

Legitimizovať extrémistov spoluprácou, je podľa občianskych organizácií zlyhaním základných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola vládna koalícia postavená.

„Pre každého demokrata musí byť neprípustné spájať sa s poslancami, ktorí kandidovali za stranu usvedčených a odsúdených extrémistov. O to viac, že poslanci a poslankyne, ktoré by dnes mali zachraňovať vládnu koalíciu viackrát prejavili neúctu a nerešpekt k menšinám, sú známi svojím zľahčovaním pandemickej situácie a opatrení na ochranu životov a zdravia obyvateľov, rovnako ako ich spochybňovaním zahranično-politickej orientácie a krokov tejto vlády vo vzťahu k vojnovému konfliktu na Ukrajine. Tieto ich postoje idú priamo proti činom a hodnotám vlád sformovaných po voľbách v roku 2020,“ doplnila Katarína Batková.

Občianske organizácie oceňujú doterajšie kroky vlády smerujúce k návratu k právnemu štátu a vyšetreniu zločinov. Neznamená to však, že občianska spoločnosť môže zabudnúť na iné dôležité ciele a hodnoty, na ktorých je Slovenská republika postavená. Zachovanie týchto hodnôt je podľa predstaviteľov občianskeho sektora nevyhnutné a kľúčové najmä v zložitých krízových situáciách a zlomových momentoch, akým dnes Slovensko a svet čelí.

„Žiadame preto, aby politici a političky pokračovali vo svojej práci v prospech obyvateľov Slovenska, zamerali sa na riešenie reálnych kríz a výziev a pamätali pritom na základné hodnoty, na ktorých je Slovenská republika postavená ako demokratický a právny štát,“ povedala Katarína Batková z Občianskej platformy pre demokraciu.

Výzva občianskej spoločnosti a občianskych organizácií premiérovi SR, Eduardovi Hegerovi: 

na odmietnutie spolupráce vládnych strán s poslancami a poslankyňami, ktorí svojím konaním a vystupovaním znevažujú základné ľudské práva, dôverujú dezinformáciám a prispievajú k polarizácii spoločnosti a ktorí kandidovali v posledných voľbách za ĽSNS.

My, občania a občianky Slovenska a zástupcovia organizácií občianskej spoločnosti apelujeme, aby predstavitelia vládnych strán OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí na čele s premiérom Eduardom Hegerom odmietli spoluprácu s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí kandidovali za stranu Ľudová strana – Naše Slovensko.

Slovenská republika je podľa ústavy demokratický a právny štát. Demokracia je vláda väčšiny s rešpektovaním práv menšín, ochranou základných práv a slobôd a s rešpektovaním vlády práva a zákonov. K týmto hodnotám sme sa ako aktívni občania a občianky prihlásili v roku 1989, 1998 a napokon aj v roku 2018. Naopak všetci poslanci a poslankyne, ktorí sa do Národnej rady SR dostali na kandidátke za politickú stranu ĽSNS, sa im spreneverili.

Legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci, je zlyhaním základných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola vládna koalícia postavená.

Títo poslanci a poslankyne kandidovali spoločne s právoplatne odsúdeným poslancom za nenávistné prejavy voči menšine a s obvineným (teraz už právoplatne odsúdeným) za prejavy sympatií k hnutiam potláčajúcim ľudské práva. Od ich činov a výrokov, porušujúcich zákony a nerešpektujúcich ochranu práv iných, sa nikdy verejne nedištancovali.

Je neprípustné sa spájať s poslancami, ktorí viackrát prejavili neúctu a nerešpekt k menšinám, sú známi svojím zľahčovaním pandemickej situácie a opatrení na ochranu životov a zdravia obyvateľov, rovnako ako ich spochybňovaním zahranično-politickej orientácie a krokov tejto vlády vo vzťahu k vojnovému konfliktu na Ukrajine. Tieto ich postoje idú priamo proti činom a hodnotám vlád sformovaných po voľbách v roku 2020.

Oceňujeme doterajšie kroky vlády smerujúce k návratu k právnemu štátu a vyšetreniu zločinov. Neznamená to však, že môžeme zabudnúť na iné dôležité ciele a hodnoty, na ktorých je Slovenská republika postavená. Zachovanie týchto hodnôt je nevyhnutné a kľúčové najmä v zložitých krízových situáciách a zlomových momentoch, akým dnes Slovensko a svet čelí.

Žiadame preto, aby politici a političky pokračovali vo svojej práci v prospech obyvateľov Slovenska, zamerali sa na riešenie reálnych kríz a výziev a pamätali pritom na základné hodnoty, na ktorých je Slovenská republika postavená ako demokratický a právny štát.

Autori a autorky výzvy:

Občianska platforma pre demokraciu – Katarína Batková, Laura Dittel, Csilla Droppová, Sandra Polovková, Lukáš Kvokačka, Michal Klembara a Marcel Zajac (Centrum pre filantropiu, predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií pri Rade Vlády SR pre MNO).

Platformy, organizácie a jednotlivci podporujúce výzvu:


Sociofórum
(združuje viac ako 100 organizácií poskytujúcich sociálne služby)
Asociácia poskytovateľov a podporovateľov včasnej intervencie
Špirála – sieť environmentálne-výchovných organizácií (12 členských org.)
Juraj Lizák, Rada mládeže Slovenska (združuje vyše 26 mládežníckych organizácií)
Mária Behanovská, Vidiecky parlament
Božena Bušová, Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR
Ľubica Trubíniová, Občianska iniciatíva „Bratislava otvorene“
Vladislav Matej, Nadácia SOCIA
Jana Feherpataky-Kuzmová, Inštitút pre aktívne občianstvo
Kristína Serafin Hudeková, CEEV Živica
Martina Strmeňová, občianska platforma Nie v našom meste
Eva Plánováská, SEEDS, n.o.
Michaela Pobudová, Mareena
Šarlota Pufflerová, Občan, demokracia a zodpovednosť
Richard Medal, Centrum environmentálnych aktivít
Veronika Poklembová, ETP Slovensko
Peter Radkoff, Tabačka kulturfabrik
Milan Zvada, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, n.o.
Radoslav Herda, Slovenský pacient
Martin Macko, Iniciatíva Inakosť
Boris Meluš, Nadácia Cvernovka
Štefan Szabó, SOSNA oz
Elena Gallová Kriglerová, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK)
Veronika Prachárová, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť
Maroš Chmelík, Centrum komunitného organizovania
Dalibor Perašín, YMCA Slovensko
Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejné otázky (IVO)
Tibor Köböl, Organizácia muskulárnych distrofikov v SR
Jana Dravecká, Nadácia Otvorenej spoločnosti – OSF
Lukáš Hrošovský, OZ SYTEV
Andrej Čierny, Antikomplex.sk
Michal Klembara, Anténa – sieť pre nezávislú kultúru
Peter Medveď, Nadácia Ekopolis
Soňa Párnická, Občianska iniciatíva za zachovanie životného prostredia v Starom Meste
Štefan Smrekovský, Horská služba Malá Fatra
Boris Strečanský, Centrum pre filantropiu
Martin Mikoláš, o.z. PRALES
Alžbeta Brozmanová Gregorová, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií
Zuzana Thullnerová, Centrum pre filantropiu
Peter Devínsky, Slovenská humanitná rada
Vlado Mokráň, OZ Natura Rusovce
Braňo Jelenčík, Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu
Miloš Veverka, o.z. CEPTA
Ivana Nemethova, Znepokojené Matky
Mgr. Michaela Bagalová, Bratislavské dobrovoľnícke centrum
Simona Hlaváčová, Baterkáreň
Daniela Konečná, Únia materských centier
Martina Paulíková, Združenie Slatinka
Oto Hudec, iniciatíva Nestrácajme čas
Ivana Maleš, INCIEN
Inciatíva za občianske vzdelávanie

Bombura, Brezno
Wave cnk, Prešov
Divadlo z Pasáže, Banská Bystrica
Stanica/Nová Synagóga, Žilina
Malý Berlín, Trnava
Kultúrno-turistické centrum Hájovňa, Banská Štiavnica

Daniela Piršelová, Climate Conference Slovakia
Dušan Bevilaqua, člen Slovenského ochranárskeho snemu
Marcel Uhrin, člen Slovenského ochranárskeho snemu
Richard Krivda, člen Slovenského ochranárskeho snemu
Ľudmila Priehodová, členka Slovenského ochranárskeho snemu
Daniel Pastirčák, člen Slovenského ochranárskeho snemu
Rastislav Rybanič, environmentalista
Juraj Flamik, ochranár
Milan Hronec, ochranár
Hana Fábry, ľudskoprávna aktivistka
Dana Mareková, environmentálna právnička a klimatická aktivistka, členka Rady vlády pre Európsku zelenú dohodu
Peter Sjekel
Erika Bičanovská
Helena Neslušanová
Ladislav Jantoš
Ing. Juraj Jakubčín
Jana Kalfusová
Anna Hudeková
Branislav Liška
Karol Frohlich

Sympatizanti výzvy:

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva