V týchto týždňoch nie je pozitívnych správ, nádeje a dobra nikde dostatok. Preto sme sa v platforme Hlas občianskych organizácií rozhodli informovať o výnimočných aktivitách, ktorými naše členské organizácie v čase pandémie pomáhajú. Každý týždeň zverejníme krátky výber z týchto činností. Veríme, že budú pre vás inšpiráciou a pomôžu vám aspoň trochu pozdvihnúť náladu v tejto náročnej situácii. Príjemné čítanie, buďte zdraví a zdravé.

V dnešnom prehľade sa dočítate o tom, ako klauni s červenými nosmi prinášajú dobrú náladu ľuďom cez internet, o pomoci v ohrozených komunitách s nízkym hygienických štandardom alebo o tom, ako učiť rómske deti na diaľku. Pozornosť venujeme aj aktivitám, ktoré sa nekonajú priamo „v teréne“ a prinášajú dôležite informácie o situácii v našej spoločnosti. Preto informujeme o analýzach zmlúv Správy štátnych hmotných rezerv alebo prinášame právny pohľad na to, či je možné krajinu jednoducho „vypnúť“.

Smiech lieči alebo veselá klauniáda červených nosov cez internet

Klaunov s červenými nosmi určite poznáte. Rozosmievajú choré deti, dospelých a seniorov, rozdávajú radosť v nemocniciach či domovoch pre seniorov. V tieto týždne však nikoho z nich navštevovať nemôžu. V organizácii ČERVENÝ NOS Clowndoctors sa vynašli, aby naďalej prinášali dobrú náladu všetkým, ktorí to teraz potrebujú. Spustili program ČERVENÝ NOS ONLINE a klaunujú cez internet. Natáčajú veselé videá, v ktorých diváci a diváčky uvidia, či vedia klauni vyliezť spod periny, zvládnuť rannú hygienu alebo ako oslávili Svetový deň vtáctva.  Nechajte si priniesť trochu klaunského humoru, zábavy a smiechu domov aj vy. Všetci to dnes potrebujeme. Nájdete ich na Facebooku, Instagrame alebo na YouTube. Organizáia pripravuje aj klaunské videohovory pre dlhodobo choré deti.

„Naším poslaním je prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Epidémia koronavírusu spôsobila, že takú potrebu má dnes nespočetné množstvo ľudí –  izolovaných v nemocniciach či doma, riskujúcich v práci, ale aj obávajúcich sa o budúcnosť… Teraz je tých, ktorí potrebujú povzbudenie, radosť a smiech skutočne veľa,” hovorí Zuzana Ambro, výkonná riaditeľka o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors.

Komunitné pomáhanie

Centrum komunitného organizovania robí v súčasnej situácii množstvo skvelých vecí priamo v ohrozených komunitách v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Slovenskej Ľupči a Jelšave. Minulý týždeň napríklad v rámci prevencie pred šírením koronavírusu pripravili hygienický balíček pre rodiny, ktoré nemajú vo svojich domovoch zavedenú vodu.

Ten obsahoval vedrá a iné nádoby na vodu, mydlá alebo uteráky. Najviac ohrozeným obyvateľom, teda chorým alebo seniorom, rozdali rúška a na šírenie osvety vyčlenili špeciálne informačné miesto, kde obyvatelia komunity nájdu všetky potrebné informácie o koronavíruse. Rodinám tiež roznášajú jedlo, lieky alebo študijné materiály pre deti.

Online učením rómskych detí proti koronavírusu

Občianske združenie eduRoma v spolupráci s Rómskym vzdelávacím fondom sa pustilo do učenia chudobných rómskych detí na diaľku. Ich cieľom je, aby sa deti z vylúčených komunít mohli vrátiť do školských lavíc pripravené tak ako ostatní žiaci a žiačky. Spojili zatiaľ dvadsať učiteľov, asistentov, vysokoškolských študentov a terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí budú na diaľku vyučovať viac ako deväťdesiat rómskych detí z týchto komunít. Spísali k tomu devätnásť pravidiel a základných postupov ako vzdelávať deti na diaľku, aby učenie v chudobných rómskych komunitách išlo všetkým od ruky.

Kontrolujeme podozrivé nákupy štátu

Nadácia Zastavme korupciu mapuje kroky vlády aj v čase pandémie koronavírusu. Tentokrát sa pozreli na prsty Správe štátnych hmotných rezerv. Tá bola v ostatnej dobe spájaná napríklad s nákupom predražených rúšok, a to od firiem, ktoré vznikli len nedávno. Nadácia sa tentokrát zamerala na zmluvy, ktoré táto štátna inštitúcia uzavrela za ostatné štyri roky.

Pri ich analýze zistila, že Správa robila podozrivé nákupy už aj predtým: “Bližší pohľad na to, ako táto inštitúcia v uplynulých rokoch obstarávala ukazuje, že míňala štedré sumy nielen na bezpečnosť štátu a naplnenie svojich skladov, ale aj na vlastný chod. Napríklad vlani uzatvorila rámcovú zmluvu na takmer milión eur. Za to mala štyri roky dostávať poradenstvo od konzultačnej spoločnosti najmä v súvislosti so zmenou klímy. Rok predtým si zas nechali na ústredí za takmer 180-tisíc rozšíriť parkovisko. Od firmy, ktorá je rodinne prepojená aj na ďalších uchádzačov úspešných v tendroch Správy štátnych hmotných rezerv. Minulý rok v lete podpísali štátne hmotné rezervy takmer miliónovú rámcovú zmluvu (vrátane DPH) s firmou Stengl consulting. Spoločnosť je známa vo verejnom sektore, svoje služby poskytuje aj iným úradom. No v porovnaní s predošlými zákazkami v rádovo tisíckach eur sa táto zmluva určite vymyká.”  Viac si prečítate v článku nadácie

Môžeme vypnúť Slovensko?

“Predseda vlády Igor Matovič v súvislosti s protiepidemickými opatreniami začal hovoriť o ‘blackoute’ alebo o ‘vypnutí krajiny’. Nie je známe, čo tým presne myslel, ale hovorí o uzavretí hraníc, o znížení mobility ľudí o 90 %, spomínal sa výnimočný stav, vypnutie Slovenska a vojenská disciplína. Je to názor politika, na ktorý hneď reagovali ekonómovia aj epidemiológovia. Právnikov sa zatiaľ nik nepýtal a možno by sa mal.”

Takto začína svoj minulotýždňový blog Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s organizáciou VIA IURIS. Dočítate sa v ňom, ktorý zákon presne definuje okolnosti a podmienky vyhlásenia výnimočného stavu, o ktorom premiér hovoril. Ďalej kto, kde a na ako dlho ho môže vyhlásiť a čo to vlastne znamená pre základné práva a slobody ľudí.  Ak vláda nechce postupovať v rozpore s ústavným zákonom, môže nanajvýš pokračovať vo vyhlásenom núdzovom stave. Čo to všetko pre nás znamená si prečítate v uvedenom blogu.