V platforme Hlas občianskych organizácií sme sa rozhodli informovať o výnimočných aktivitách, ktorými naše členské organizácie v čase pandémie pomáhajú. Pre lepšiu predstavu vám preto každý týždeň ponúkame krátky výber z týchto činností. Príjemné čítanie, buďte zdraví a zdravé.

V dnešnom krátkom blogu sa dozviete o grantovom programe na podporu zraniteľných skupín alebo o tom, ako a prečo pomáhame v Afrike. Dočítate sa o krajine mladých a o slobode médií v čase koronakrízy. Na konci nájdete fjúžn tipy pre voľný čas.

Škola napriek korone

Karpatská nadácia

 V Karpatskej nadácii považujú vzdelávanie za kľúčové pre budúcnosť našej spoločnosti, a preto vytvorili program na podporu vzdelávania zraniteľných skupín s názvom „Škola napriek korone“. Pre zraniteľné skupiny obyvateľstva je totiž vzdelanie jedinou cestou k lepšej budúcnosti a akékoľvek prerušenie učenia môže mať katastrofálne následky. V rámci programu podporujú nápady mimovládnych organizácií, jednotlivcov a škôl z východného Slovenska. Primárne je táto podpora určená pre projekty zamerané na vzdelávanie zraniteľných či znevýhodnených skupín obyvateľstva, predovšetkým detí na základných školách. Sústredia sa na aktivity až do výšky 500 a žiadosti vyhodnocujú každý týždeň. O túto podporu sa momentálne hlási viac ako 30 záujemcov, ktorí sa starajú o 3000 detí z marginalizovaných skupín, detí s telesným alebo mentálnym znevýhodnením, detí z detských domovov, či detí vojnových utečencov. Doposiaľ podporili 12 vzdelávacích iniciatív. Karpatská nadácia je unikátna regionálna nezisková organizácia, ktorá ako jediná na Slovensku pôsobí predovšetkým na území východného Slovenska – Košického a Prešovského kraja. Viac o programe „Škola napriek korone“ si prečítate tu.

Všetci sme v tej istej búrke

Nadácia Integra

 „Všetci sme v tej istej búrke, ale nie všetci na tej istej lodi,“ napísal britský spisovateľ, publicista a dramatik Damian Barr a dodal: „Niektorí sú na plachetniciach. Niektorí majú len jedno veslo.“ Nie sme my a nie sú oni. Aktuálna kríza spôsobená koronavírusom sa týka všetkých.

Nadácia Integra, ktorá pôsobí primárne v afrických krajinách, už mesiac pomáha zmierňovať dopad pandémie koronavírusu na deti v ich vzdelávacích projektoch v Keni a Etiópii, kde sa  dočasne pozastavilo vyučovanie. Situácia je v tejto oblasti vážna, deti ostali doma, ich rodičia prišli o prácu a rodiny trpia hladom. V Keni a Etiópii preto rozdávajú rodinám s deťmi balíčky s jedlom a hygienickými potrebami. Doposiaľ tak pomohli 250 rodinám.

Nadácia Integra

zdroj: facebook.com/NadaciaIntegra

V krajine mladých

Rada mládeže Slovenska/SDA/YMCA

Koronakríza neovplyvnila len životy dospelých, ale dotkla sa aj mladých ľudí. Trápia ich síce iné problémy a témy, no to neznamená, že sú menej dôležité. Rada mládeže Slovenska spustila podcast „Krajina mladých“, ktorý sa venuje práve svetu mladých a nazerá naň odborne a autenticky. V druhej epizóde podcastu sa zaoberali témou života mladých v karanténe. Diskusiu moderovala Katka Batková z Rady mládeže Slovenska a Matej Bárta zo Slovenskej debatnej asociácie, ktorá je ich členskou organizáciou. Spolu vyspovedali Katarínu Dobrovodskú, špeciálnu pedagogičku a školskú psychologičku, ktorá hovorila o školskom vzdelávaní a o tom, ako sa mladí vyrovnávajú so súčasnou situáciou. Hosťka Kristína priblížila, aké je to zvládať karanténu v kombinácii s úzkosťou a depresiami. Radka Čopková z Linky detskej dôvery predstavila najčastejšie problémy detí a mladých. A Miro Hrivnák z YMCA Revúca sa venoval problémom, ktoré vznikajú v znevýhodnenom prostredí. Ak chcete vedieť, ako mladí prežívajú karanténu, vypočujte si najnovší diel podcastu z Krajiny mladých:

Sloboda médií v čase korony

Nadácia otvorenej spoločnosti

Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, ktorý pripadá každý rok na dátum 3. mája, zorganizovala Nadácia otvorenej spoločnosti v spolupráci s denníkom SME a Holandskou ambasádou panelovú diskusiu o tom, ako pandémia koronavírusu zmenila prácu novinárov, ako ovplyvnila slobodu tlače a o tom, aké dôsledky bude mať na fungovanie slovenských médií. Diskutovali Ján Orlovský – výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti, Peter Bárdy – šéfredaktor spravodajského webu Aktuality.sk, Beáta Balogová – šéfredaktorka denníka SME, Radoslav Kutaš –  štátny tajomník inisterstva kultúry SR a Pavol Szalai – šéf oddelenia Európskej únie a Balkánu v organizácii Reportéri bez hraníc. Debatu moderovala Zuzana Kovačič Hanzelová a môžete si ju pozrieť v nasledujúcom videu.

Fjúžn tipy pre voľný čas

Nadácia Milana šimečku

Festival [fjúžn] je projekt Nadácie Milana Šimečku od roku 2006. Ide o najväčšie multižánrové a multikultúrne podujatie, ktoré sa venuje migrácii a cudzincom na Slovensku. V tomto období ponúkajú niekoľko tipov na čítanie, pozeranie a počúvanie, pretože mnohí/mnohé z nás týmito činnosťami teraz trávi voľný čas. Samozrejme, všetky tipy obsahujú prvky [fjúžn]u a prelínajú sa v nich témy migrácie, umenia, kultúry a rôzneživotné príbehy. O svoje tipy sa podelila napríklad editorka a projektová manažérka nadácie – Anna Jacková. Odporúča nám vypočuť si podcast V chapadlech murmuru (Literature krize) alebo pozrieť si tanečné predstavenie Black Waters či film A Land Imagined.