V platforme Hlas občianskych organizácií sme sa rozhodli informovať o výnimočných aktivitách, ktorými naše členské organizácie v čase pandémie pomáhajú. Pre lepšiu predstavu vám preto každý týždeň ponúkame krátky výber z týchto činností. 

V dnešnom prehľade sa dočítate o behu venovanom hrdinom a hrdinkám našej histórie, o pomoci materským a základným školám alebo o online filmoch venujúcich sa inakosti. Pozrieme sa aj na netradičné oslavy medzinárodného dňa biodiverzity a na vplyv koronakrízy na slovenskú prírodu. 

Beh pre Pamäť národa

Post Bellum

Česká „sestra“ organizácie Post Bellum organizuje každý rok „Beh pre Pamäť národa“. Tento rok sa však pre koronakrízu beh nekonal v tradičnom duchu a každý zúčastnený človek bežal sám. K iniciatíve sa pridala aj slovenská Post Bellum, a behu ste sa tak mohli minulú sobotu zúčastniť aj vy. Ten ste mohli venovať hrdinom a hrdinkám z našej novodobej histórie – od politických väzňov cez účastníkov odboja, ľudí, ktorým nacistický a komunistický režim zničil životy, tvorcov revolúcie, teda ľuďom, vďaka ktorým žijeme v slobodnej spoločnosti. Namiesto tradičného registračného poplatku mohli ľudia prispieť ľubovoľným príspevkom na novovznikajúci projekt Puzzle pamäti. Jeho cieľom je umožniť najmä deťom a mladým ľuďom atraktívnou formou spoznať históriu vlastného národa. Organizácii tak pomôžete naučiť mladých viac a posilniť ich myslenie pred nástrahami populizmu.

Post Bellum

zdroj: facebook.com/pribehy20storocia

Rúška, teplomery, mydlá i pracovné listy

Nadácia otvorenej spoločnosti

Nadácia otvorenej spoločnosti v tomto období pomohla viacerým základným a materským školám na Slovensku. Ochranné a hygienické potreby, ale aj pracovné listy pre deti putovali do ZŠ s MŠ Jurské, ZŠ s MŠ Jarovnice, MŠ Smižany, MŠ Tehelná Spišská Nová Ves a MŠ Raslavice. Na týchto školách realizujú program Aflatot, ktorý je zameraný na podporu sociálnej a finančnej gramotnosti detí, medzi ktorými prevažujú rómski žiaci a žiačky. Odovzdané balíčky obsahovali rúška, masky, respirátory, ochranné štíty, teplomery, rukavice, mydlá a dezinfekciu. ZŠ s MŠ Jurské organizácia prispela aj vytlačenými pracovnými listami pre všetky deti od materskej školy až po 4. ročník základnej školy. Deťom tiež rozdali výtlačky komiksov Neuveriteľné dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika, aby posilnili hodnotové vzdelávanie a občiansku výchovu našich najmladších.

NOS

zdroj: Annie Spratt/ Unsplash.com

Inakosť v priamom prenose

Iniciatíva Inakosť

Filmový festival inakosti je medzinárodný festival, ktorý organizuje Iniciatíva Inakosť. Ide o jediné filmové podujatie na Slovensku, ktoré sa venuje LGBTI menšine s cieľom zvyšovať povedomie širokej verejnosti o živote LGBTI ľudí. Aj takýmto spôsobom chce iniciatíva prispieť k eliminácii homofóbnych a xenofóbnych postojov v spoločnosti, poskytnúť LGBTI ľuďom ako aj jej jednotlivcom kultúrno-spoločenský priestor pre sebapoznávanie. V období koronakrízy sa preto spolu s Tepláreň café rozhodli filmy zverejňovať online. Ak máte záujem vidieť krátke snímky s LGBTI tématikou, sledujte facebookovú udalosť FFi kraťasy online. Minulú nedeľu ponúkli šesť krátkometrážnych filmov, dva po česky a štyri v angličtine.

Inakosť

zdroj: facebook.com/inakost

Deň biodiverzity netradične

Nadácia Ekopolis

Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Veolia oslavuje Svetový deň biodiverzity  zážitkovou exkurziou v areáli Čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach. Tú organizujú pre žiakov a žiačky z banskobystrických a zvolenských škôl. Keďže tento rok exkurziu uskutočniť nemohli, pripravili interaktívnu online mapku, ktorá nielen deťom priblíži reálne opatrenia priamo v areáli. Súčasťou je samozrejme náučný obsah zameraný na prírodnú rozmanitosť. Svetový deň biodiverzity (22. 5.), teda deň rozmanitosti všetkých rastlín a živočíchov, vyhlásila Organizácia spojených národov a pripomína nám prijatie a schválenie Dohovoru o biologickej diverzite.

Video Ekopolis

Príroda v koronakríze

WWF Slovensko

„Prijaté preventívne opatrenia v súvislosti s globálnou pandémiou v uplynulých týždňoch „vyhnali“ do prírody takmer každého. V lesoch, na lúkach, v mokradiach či močiaroch sa však aktuálne rodí nový život a zvýšený počet ľudských návštevníkov nie je práve priaznivým faktorom. Napriek tomu môže mať koronakríza na slovenskú prírodu aj priaznivé dopady.“ Toto a mnoho iného sa dozviete v rozhovore s Jergušom Tesákom z WWF Slovensko. Ten hovorí o tom, aký vplyv majú na prírodu a jej obyvateľov protipandemické opatrenia, prečo je zvýšený počet ľudí v prírode pre ňu negatívnym faktorom, ale aj ako sa máme správať počas pobytu v prírode v tomto období. V rozhovore nájdete aj informácie o pozitívnych dôsledkoch koronakrízy na prírodu na Slovensku alebo o súvislosti pandémie so spôsobom, akým človek využíva prírodu a jej zdroje. Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

WWF

Titulná fotografia: David Boca / Unsplash.com