Počas uplynulých týždňov sme vás v platforme Hlas občianskych organizácií informovali o výnimočných aktivitách, ktorými naše členské organizácie v čase pandémie pomáhali v rôznych oblastiach. Keďže sa situácia s koronavírusom pomaly upokojuje, prinášame vám posledný výber z týchto činností. S krátkymi blogmi však nekončíme a každý týždeň vám budeme prinášať krátku ochutnávku zo života členských organizácií platformy.

V dnešnom prehľade sa dozviete, ako sa zapojiť do verejnej konzultácie pre lepšie Slovensko po koronakríze, o tom, či politici a političky a verejne aktívne osoby klamali o koronavíruse alebo o zaujímvavej foto-video súťaži. Dočítate sa tiež o virtuálnej prechádzke medzivojnovou Bratislavou a o výnimočnej pomoci pre výnimočné deti.

ETP Slovensko

Máme na lepší svet

Greenpeace Slovensko

Podľa Greenpeace Slovensko by zabezpečenie ochrany zdravia a rýchla pomoc ľuďom, ktorí kvôli kríze prichádzajú o živobytie, mali byť naďalej prioritou vlády. Organizácia zdôrazňuje, že zotavenie sa spoločnosti po koronakríze nesmie znamenať návrat do normálu, ktoré sa vyznačovalo ničením klímy a prírody či prehlbovaním sociálnych a ekonomických nerovností. Preto si v organizácii myslia, že na to, aby sme sa ochránili aj proti ďalším krízam, potrebujeme radikálne zmeniť náš prístup k ekonomike, spoločnosti a životnému prostrediu. Greenpeace Slovensko načrtol víziu lepšieho Slovenska a vyzýva ľudí, aby sa zapojili do verejnej konzultácie a prispeli tak svojimi odpoveďami na otázky v oblastiach, ktoré sú pre budúcnosť fungovania našej spoločnosti kľúčové. Zapojiť sa môžete na webe Greenpeace.

Greenpeace

zdroj: Greenpeace.sk

Zatvorili sme nezmysly do karantény

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť 

Demagog.SK je projektom Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, prostredníctvom ktorého kontrolujú faktické výroky politikov, političiek a iných verejne aktívnych osôb, ktoré odznejú v politických diskusiách v televízii a v iných médiách, prípadne ktoré sú uverejnené na profiloch politikov a političiek na sociálnych sieťach. V tomto období pripravili korona-špeciál a  ich factchecku  urobili súhrn toho, čo politici povedali o koronavíruse. Navyše pripravili aj ekonomický špeciál, ktorý sa zameriava na oblasť financií v čase koronakrízy. Ten obsahuje factcheck toho, čo politici povedali o ekonomike. Dozviete sa napríklad, že počas „najhoršej korony“ nemali veľké reťazce pracovníka, ktorý by bol chorý na Covid-19 alebo ako to bolo s marcovým miliónom rýchlotestov.

demagog.sk

zdroj: facebook.com/Demagog.SK

Pozitíva koronakrízy v objektíve

AMAVET

Vzdelávacia organizácia pre deti a mládež AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku sa na pandémiu koronavírusu pozrela z inej perspektívy a vyhlásila foto a video súťaž AMAVET 2020,Témou súťaže je „Čo dobré nám priniesla kríza?“ a je zameraná na pozitívne vplyvy opatrení na človeka a prírodu počas koronakrízy. Prihlásiť sa môžu do 30. júna 2020 všetci nadšení začiatočníci, ale i pokročilci.

Amavet

zdroj: facebook.com/amavet

Virtuálna prechádzka ulicami medzivojnovej Bratislavy

Nadácia Milana Šimečku

Opatrenia sa postupne síce uvoľňujú, v Nadácii Milana Šimečku sa aj napriek tomu rozhodli previesť vás ulicami a minulosťou Bratislavy online, a to pomocou IWalks prechádzky mestom. IWalks je originálny vzdelávací formát spoznávania mesta a jeho dejín. Pomocou audiovizuálnych svedectiev ste mohli minulý piatok sledovať, ako sa spolunažívanie ľudí rôznych národností v medzivojnovej Bratislave zmenilo v diskrimináciu a izolovanie jednej časti jeho obyvateľstva v období slovenského štátu. Táto virtuálna prechádzka bol určená pre študentov a študentky 9. ročníka základných škôl a všetkých tried stredných škôl ako aj ich vyučujúcich. Zúčastniť sa jej však mohla aj verejnosť. Mohli ste sa takto zastaviť na šiestich miestach v Starom Meste, ktoré sú spojené s útlakom a prenasledovaním židovského obyvateľstva.

Výnimočné tipy pre výnimočné deti

Nadácia detí Slovenska 

Nadácia detí Slovenska v spolupráci s Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením na stránke Inklulinky pre vás každý týždeň prinášajú aktualizované návody a rady na zvládanie situácie počas koronakrízy. Či už ste doma s deťmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami alebo s deťmi so zdravotným znevýhodnením. A keďže sa situácia postupne uvoľňuje, na webe nájdete aj rôzne tipy na návrat do bežného fungovania. A aby ste nemali úplný chaos zo všetkých tých odporúčaní našich orgánov, inštitúcií a jednotlivcov, na webstránke nájdete ďalšie návody, ktoré vám pomôžu sa v situácii lepšie zorientovať.

Nadácia detí Slovenska

zdroj: PlatformaRodin.sk

Titulná fotografia: Adam Nieścioruk / Unsplash