V uplynulých týždňoch sme vám pravidelne prinášali pozitívne správy o výnimočných aktivitách, ktorými členské organizácie platformy Hlas občianskych organizácií pomáhali v čase pandémie. Situácia sa však zlepšuje a my sme radi, že vás môžeme informovať aj o iných skvelých aktivitách našich organizácií, pre ktoré sa otvára priestor.

V nasledujúcom prehľade sa dozviete o tom, ako putovať po stopách ľudí, ktorí sa ukrývali pred hrôzami druhej svetovej vojny. Dočítate sa o zaujímavom projekte, ktorý učí deti sociálno-finančnej gramotnosti. Prečítate si aj o tom, ako pomôcť s výsadbou stromov v Afrike a o zlepšovaní podmienok pre turistiku na Slovensku. V závere nájdete informácie o špeciálnej gastromape Bratislavy.

Po stopách ukrývaných detí

Post Bellum

Nemáte plány na leto? Máme pre vás tip, ako zmysluplne stráviť niekoľko letných dní a podporiť tak výnimočnú vec. Organizácia Post Bellum tento rok organizuje prvý ročník memoriálu s názvom “Stopami ukrývaných detí”. V dňoch od 24. do 30. augusta sa tak môžete pridať k pešej výprave na trase dlhej 100 kilometrov. Prejdete miestami, kadiaľ putovali pamätník Eli Vago a jeho sestra Ester, a to od chvíle, keď opustili svoj domov vo Vrútkach, aby sa ukryli pred deportáciou do koncentračného tábora až do dňa, keď sa znovu mohli slobodne pohybovať na verejnosti (osada Sihla). Cieľom memoriálu je spoločne si pripomenúť osudy ľudí, ktorým sa podarilo prežiť a o tragických udalostiach sú schopní a ochotní rozprávať. Registrovať sa môžete do 19. 7. 2020 TU. O Eliho životnom príbehu sa dočítate viac v článku.

Po stopách ukrývaných detí

Učíme deti a mladých sociálno-finančnej gramotnosti

Nadácia detí Slovenska

V rámci programu Nadácie detí Slovenska – „Život mladých pod kontrolou“ – momentálne organizujú aktivity, ktoré sa zameriavajú na sociálno-finančnú gramotnosť detí a mladých. Napríklad mladí z Centra pre deti a rodiny v Novej Bani sa počas júna intenzívne venovali rozvoju finančnej gramotnosti. Zúčastnili sa samozberu jahôd, dozvedeli sa o jeho výhodách a finančnej efektívnosti, sami ich spracovali a pripravili jahodový džem, zmrzlinu a koláč. Učili sa tiež o rodinnom rozpočte a potrebe plánovania financií. Deti z Centra vo Vranove nad Topľou navštívili Mincovňu v Kremnici a múzeum. Cieľom bolo deťom lepšie priblížiť vývoj platidiel na Slovensku. Program „Život mladých pod kontrolou“ je určený pre sociálne znevýhodnené deti a mladých ľudí z Centier pre deti a rodiny a študentom so zdravotným znevýhodnením z internátnych škôl. Prináša im zmysluplné učenie pre život a pomáha im porozumieť základným finančným produktom. Sociálno-finančné vzdelávanie pomáha deťom a mladým ľuďom viesť samostatnejší život a začleniť sa lepšie do života po opustení Centra či internátnej školy

Učíme deti sociálno-finančnej gramotnosti

#5eurtanezabije

Nadácia Integra 

Nadácia Integra odštartovala novú výzvu – #5eurtanezabije. V čom táto výzva spočíva? Odpustíte si niečo, čo by ste si kúpili za 5 eur a ušetrené peniaze venujete Nadácii Integra na výsadbu stromov v Keni a Etiópii v rámci projektu, do ktorého je momentálne zapojených 15 000 farmárov. Za každých 5 eur nadácia vysadí jeden makadámiový alebo kešu strom. Táto suma pokrýva všetky náklady spojené s pestovaním, teda pôdu, zastrešenie, genetický materiál, prácu, vodu, hnojivo, transport, agronomickú podporu, BIO a FairTrade školenie a certifikačný proces. Výzva sa zameriava na výsadbu stromov, pretože stromy pomáhajú našej planéte zmierňovať negatívne následky klimatickej zmeny, dokážu absorbovať nadbytočné emisie uhlíka, sú prevenciou erózie pôdy, poskytujú tieň, prispievajú k udržiavaniu vlahy v období sucha a zlepšujú biodiverzitu. Ale predovšetkým, vďaka makadámiovým a kešu stromom sa africkí farmári môžu postaviť na vlastné nohy a dostať sa tak zo začarovaného kruhu chudoby. Päť eur môže niekomu v konečnom dôsledku zachrániť život. Darovať vaše ušetrené peniaze môžete jednoducho cez darcovskú stránku nadácie.

PIC: https://integra.sk/5-eur-ta-nezabije/ (dole na stránke)

5 EUR ťa nezabije

zdroj: integra.sk

Živé chodníky Slovenska

Nadácia Ekopolis

V rámci programu Živé chodníky, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis od roku 2008, zlepšujú dobrovoľníci a dobrovoľníčky podmienky pre pešiu i cyklistickú turistiku na Slovensku. Pôvodne program podporoval iba projekty v národných parkoch. Od roku 2012 je program zameraný na celé Slovensko a vďaka dlhodobej spolupráci s Horalkami od Sedity bolo obnovených viac než 182 km turistických a cykloturistických trás na celom Slovensku. V tomto roku sa program Živé chodníky opäť venuje obnove značenia trás a oživeniu studničiek popri navštevovaných chodníkoch, ktoré turistom a cyklistom spríjemňujú spoznávanie slovenskej prírody. V tomto ročníku je podpora nasmerovaná do siedmich atraktívnych lokalít v Slovenskom krase, Bielych Karpatoch, Levočských vrchoch, Javorí, Vihorlate, Považskom Inovci a Štiavnických vrchoch.

Nadácia Ekopolis

zdroj: Paul Gilmore / Unsplash.

Bratislavská gastromapa

Mareena

Máte radi dobré jedlo, ste zvedaví a radi skúšate nové veci? Inšpirujte sa gastronomickou mapou, ktorú vytvorili Občianske združenie Mareena, foodbloger Čoje a ilustrátorka Adela Režná. Mapa vás prevedie viac ako 70 miestami, kde si môžete vybrať z rozličných medzinárodných jedál a stretnete Bratislavčanov pochádzajúcich z rôznych krajín sveta, ktorí ich pre nás pripravujú. Podľa Mareeny lepšie spoznávame nových ľudí práve pri rozhovoroch nad spoločným jedlom. V našom hlavnom meste nájdete bistrá, stánky, reštaurácie aj foodtrucky s kuchyňami z celého sveta. Spoznajte tak aj pestrosť Bratislavy a ľudí, ktorí ju tvoria. Kúpou gastromapy podporíte občianske združenie Mareena, ktorá svojimi aktivitami spája cudzincov a miestnych, a prispejete k tomu, aby bolo Slovensko otvorenejšie rozmanitosti. A samozrejme, nezabudnite sa pridať do ich “Cooking clubu”, kde sa naučíte variť rozmanité medzinárodné jedlá.

Bratislavská gastromapa