V uplynulých týždňoch sme vám pravidelne prinášali pozitívne správy o výnimočných aktivitách, ktorými členské organizácie platformy Hlas občianskych organizácií pomáhali v čase pandémie. Situácia sa však zlepšuje a my sme radi, že vás môžeme informovať aj o iných skvelých aktivitách našich organizácií, pre ktoré sa otvára priestor.

V dnešnom prehľade sa dočítate, kde najnovšie v Bratislave natrafíte na mestské včely, ktoré samosprávy najefektívnejšie komunikovali s občanmi a riešili ich podnety, kde a s kým sa naučiť francúzsky či lotyšský jazyk. Dozviete sa tiež, že aj napriek sťaženým podmienkam malí školáci a malé školáčky z Tripolisu úspešne ukončili školský rok. V závere si môžete pozrieť videá z odbornej konferencie NEXT Generation EU: Výzva pre Slovenska.

#mestskevcely

CEEV Živica

Bratislava sa rozrástla o ďalšie dva včelie úle vďaka organizácii CEEV Živica, ktorá sa projektom Mestské včely snaží poukázať na nevyhnutnosť včiel a opeľovačov pre zachovanie biodiverzity a potravinovej bezpečnosti a zároveň tak podporiť ich výskyt v mestách. 

Možno paradoxne, ale v súčasnosti mestské prostredie vyhovuje včelám viac, keďže má širšiu ponuku kvetov a kvitnúcich rastlín ako vidiecka krajina. Vďaka tejto pestrosti môžu včiely v meste vyprodukovať dokonca aj mätový či gaštanový med.  

Najnovšie sú už mestské včely rozmiestnené aj na streche City Business Center a vo vonkajších priestoroch firmy Asbis SK, kde našli útočisko v zadnej časti areálu. Mapu všetkých mestských úľov rozmiestnených nielen v Bratislave nájdete na webe projektu.

Mestské včely

Zlaté vedro najlepším samosprávam

Inštitút SGI

V rámci projektu Odkaz pre starostu hodnotil Inštitút SGI mestá a obce podľa toho, ako komunikovali s občanmi a občiankami prostredníctvom webu odkazprestarostu.sk. Tiež hodnotili, ako efektívne riešili samosprávy ich podnety na zlepšenie verejného priestoru. Ocenenie Zlaté vedro si za uplynulý rok odnieslo 10 samospráv, pričom výhercami sa v oboch kategóriách stali mesto Žilina za väčšie samosprávy a Malacky, ktoré zvíťazili medzi menšími samosprávami. 

“Hodnotíme nielen pomer vyriešených podnetov, ale zohľadňujeme aj ich náročnosť a zároveň aj celkový počet podnetov, ktoré samosprávy museli riešiť,” objasňuje Andrea Addová, hlavná administrátorka Odkazu pre starostu. “V samostatnej kategórii sme sa zamerali na spôsob, akým mestá a obce o riešení podnetov s občanmi komunikujú. Samosprávy sme rozdelili aj podľa veľkosti na väčšie a menšie ako 20-tisíc obyvateľov.”

Odkaz pre starostu už  10 rokov pomáha občanom a občiankam riešiť problémy v ich mestách a obciach. Dnes už prostredníctvom tejto iniciatívy komunikuje s občanmi viac ako 150 samospráv na Slovensku.

Odkaz pre starostu

Naučte sa francúzsky alebo lotyšsky!

Bratislavské dobrovoľnícke centrum 

Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) ponúka jedinečnú príležitosť spojiť príjemné s užitočným. Ak  máte záujem spoznať novú kultúru a zároveň sa naučiť po francúzsky alebo lotyšsky, tak určite využite ponuku od BDC, ktoré hľadá učiteľov slovenčiny pre dobrovoľníka z Francúzka a dobrovoľníčku z Lotyšska počas mesiacov júl až september. Vzdelávanie bude prebiehať individuálne, teda jeden lektor/ lektorka sa bude venovať jednému dobrovoľníkovi/ dobrovoľníčke. Okrem doučovania slovenského jazyka, bude lektor/ lektorka písať krátke správy z doučovania a pravidelne sa stretávať s koordinátorkou BDC. Na záver programu prebehne evaluačné stretnutie. Viac o podmienkach a možnosti prihlásiť sa nájdete tu alebo tu.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

NEXT Generation EU: Výzva pre Slovensko

Nadácia Antona Tunegu

Na konci júna zorganizovala Nadácia Antona Tunegu odbornú konferenciu NEXT Generation EU: Výzva pre Slovenska na tému Ako využiť nové európske zdroje na efektívne reformy v hospodárstve?. Konferencia pozostávala z dvoch tematických panelov. V prvej časti Európsky a národný rozmer diskutovali minister financií Eduard Heger, europoslanec Ivan Štefanec, členovia Výboru NR SR pre Európske záležitosti Tomáš Valášek a Andrej Stančík a prezident ekonomického think-tanku MESA 10 Ivan Mikloš. V druhom paneli  s názvom Regióny – zamestnanosť – vzdelávanie spolu diskutovali odborníci na čerpanie eurofondov, bývalý rektor Trnavskej univerzity, predseda Prešovského samosprávneho kraja či zástupcovia zamestnávateľov a podnikateľov na Slovensku. Celú konferenciu si mohli diváci pozrieť prostredníctvom živého vysielania na FB organizácie. Stručné závery z diskusie, ako i záznamy z oboch panelov si môžete pozrieť tu.

Nadácia Antona Tunegu

Koniec školského roka v Tripolise

Človek v ohrození

Organizácia Človek v ohrození už niekoľko rokov pomáha deťom z chudobných libanonských rodín, aj spomedzi rodín na úteku vrátiť sa do škôl a získať šancu na lepší život. Vzdelávací projekt realizuje vďaka podpore SlovakAid, v spolupráci so SEED.

V libanonskom vzdelávacom centre v Tripolise vzdelávali humanitárni pracovníci 240 detí od 4 do 6 rokov z chudobných libanonských rodín aj z rodín sýrskych utečencov, aby mohli neskôr nastúpiť do libanonských škôl. Osemdesiatim deťom od 6 do 10 rokov zase pomáhali s doučovaním a domácimi úlohami. Vyučovanie neprerušili ani náročné podmienky počas pandémie, keďže deti sa vzdelávali na diaľku. Aj napriek všetkým ťažkostiam tak malí školáci a malé školáčky úspešne zavŕšili školský rok a sú o krok bližšie k lepšej budúcnosti.

Človek v ohrození