V uplynulých týždňoch sme vám pravidelne prinášali pozitívne správy o výnimočných aktivitách, ktorými členské organizácie platformy Hlas občianskych organizácií pomáhali v čase pandémie. Situácia sa však zlepšuje a my sme radi, že vás môžeme informovať aj o iných skvelých aktivitách našich organizácií, pre ktoré sa otvára priestor.

V dnešnom prehľade sa dočítate o možnosti pridať svoj podpis pod petície #ZbavmeSvetPlastu a #home4all. Zistíte ako zažiť Karpatskú vandrovku a podporiť tak východný región Slovenska. Prečítate si o bezplatnej právnej pomoci pre utečencov a tom, ako môžete prispieť ku kontrole vody na Zlatých pieskoch a Vajnorských jazerách.

#ZbavmeSvetPlastu

Greenpeace Slovensko

Znečistenie plastami predstavuje v súčasnosti jeden z najzávažnejších problémov pre životné prostredie.  Ostrovčeky z plastového odpadu plávajúce v moriach a oceánoch, milióny mŕtvych zvierat, ktoré skonzumovali plastový odpad, mikroplasty v našich potravinách či výskyt plastového odpadu aj v najodľahlejších kútoch planéty. To všetko je aj dôsledkom nadmernej produkcie jednorázových plastov, do ktorých veľké korporácie často až nezmyselne balia svoje produkty a zodpovednosť presúvajú na spotrebiteľov. 

Aj slovenská pobočka organizácie Greenpeace preto vyzýva veľké firmy prostredníctvom kampane #ZbavmeSvetPlastu, ktorá prebieha v rámci #PlasticFreeJuly, aby prevzali zodpovednosť za produkciu nadmerného plastového odpadu. Petíciu môžete podporiť tu.

Korytnačka

zdroj: Greenpeace

Vandrovka za lepší východ

Karpatská nadácia

Aj tento rok organizuje Karpatská nadácia jedinečný darcovský turistický pochod Karpatská vandrovka po hrebeni Volovských vrchov. Záujemcovia “dobrochodcovia” si môžu vybrať 50 km alebo 25 km dlhú túru. 

Darcovský pochod sa uskutoční 19. septembra 2020 a každý zúčastnený tím prispeje finančným darom do Fondu Máme radi východ. Cieľom Karpatskej vandrovky je podporiť najlepšie nápady aktívnych občanov a občianok pre zlepšenie života na východnom Slovensku.

Ak vám nie je ľahostajný rozvoj východného Slovenska a ste milovníkom prírody, tak sa neváhajte zaregistrovať tu.

Vandrovks za lepší východ

zdroj: karpatskavandrovka.sk

Integrácia utečencov na pracovnom trhu

Liga za ľudské práva

Občianske združenie Liga za ľudské práva spúšťa projekt s názvom Podpora utečencov v ich integrácii na pracovný trh, v rámci ktorého sa bude organizácia venovať riešeniu prekážok v prístupe utečencov na pracovný trh; pracovným podmienkam, v ktorých utečenci a pracovní imigranti na Slovensku pracujú; a rizikám ich pracovného vykorisťovania, či neoprávneného zamestnávania v znevýhodnených pracovných podmienkach. 

V rámci projektu bude Liga za ľudské práva poskytovať utečencom aj bezplatnú právnu pomoc. Už v prvom týždni pomohla organizácia skonzultovať prípady týkajúce sa nekalých praktík zamestnávania a nevyplácania mzdy počas mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou. Viac o projekte sa dozviete tu.

Integrácia utečencov na pracovnom trhu

zdroj: hrl.sk

Prispejte svojou kvapkou!

Nová Cvernovka & Za našu vodu

Nová Cvernovka v spolupráci s občianskym združením Za našu vodu, ktoré poukazuje na problém prístupu k zdravotne nezávadnej a chutnej pitnej vode, rozbehli iniciatívu testovania vody na Zlatých pieskoch a Vajnorských jazerách. Cieľom iniciatívy je dôkladne skontrolovať kvalitu vody v súvislosti s nedávno medializovanými informáciami o znečistení pochádzajúcom z Istrochemu, ako i iných starých záťaží i v Bratislave, ktoré mohli zasiahnuť obľúbené bratislavské vodné nádrže

Cena jednej vzorky, vďaka ktorej je možné otestovať širokú škálu kontaminantov, je 500 eur. Svojou kvapkou ku komplexnej analýze vody vo Vajnoroch a na Zlatých pieskoch môžete prispieť aj vy. Viac informácií o iniciatíve a možnosti ako prispieť sa dozviete tu.

Prispejte svojou kvapkou!

zdroj: zanasuvodu.sk

#home4all

Habitat for Humanity & PDCS & SCCD

V súčasnosti viac ako miliarda ľudí nemá bezpečný a udržateľný prístup k pôde a k streche nad hlavou. Podľa odhadov bude do roku 2030 1 zo 4 ľudí na svete žiť v nevyhovujúcich podmienkach na bývanie. Organizácia Habitat for Humanity v spolupráci s partnerskými organizáciami PDCS a Slovenským centrom pre komunikáciu a rozvoj preto vyzývajú Európsku úniu prostredníctvom petície #home4all k riešeniu problémov s bývaním, ktoré trápia predovšetkým mladých ľudí a rodiny. Volajú tak po dôstojnom bývaní bez rozdielu pre každého. 

Počas pandémie Covid-19 sa domov ukázal dôležitejším než kedykoľvek predtým. Kvalitné bývanie je základom tak pre život jednotlivca, ako i pre celú spoločnosť a ekonomiku, ktorej sme všetci súčasťou. 

Viac o výzve a možnosti pridať sa k signatárom nájdete tu.