V dnešnom výbere sa dozviete, kde získať informácie o efektívnom hospodárení s vodou, ďalej o jedinečnej aplikácií pre turistov a môžete si tiež vypočuť nový diel podcastu Teplá vlna.  Ďalej sa dočítate, ako sa stať bojovníkom proti korupcii a ktoré letné udalosti nevynechať, ak sa chcete vydať na Blízky Východ alebo si precvičiť cudzie jazyky.

Hospodárenie s vodou v zastavanej krajine

Nadácia Ekopolis  

Nadácia Ekopolis v rámci celoslovenskej súťaže PRE VODU 2020, ktorá sa zameriava na hľadanie inšpiratívnych riešení hospodárenia s vodou, organizuje semináre a exkurzie pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o pozitívnych príkladoch efektívneho hospodárenia s vodou.  

 Najbližšia exkurzia sa koná 5. augusta 2020 a tematicky sa bude venovať problematike hospodáreniu s vodou v zastavanej krajine. Záujemcovia a záujemkyne sa budú môcť oboznámiť s príkladmi dobrej praxe v okolí Zvolena, Banskej Štiavnice a Banskej Bystrice a vypočuť si lektorov a expertov na hospodárenie s vodou. 

 Exkurzia je určená predovšetkým pre študentov/ študentky, pracovníkov/ pracovníčky štátnej vodnej správy a orgánov verejnej správy, úradníkov/úradníčky, samosprávy a miestne autority, či novinárov/ novinárky venujúcim sa danej téme.

Pre vodu 2020

Aplikácia pre turistov

Nadácia Pontis

Vďaka podpore Nadačného fondu Generali pri Nadácii Pontis spustila Horská záchranná služba rovnomennú aplikáciu pre turistov. Aplikácia má unikátnu funkciu, prostredníctvom ktorej je možné v prípade núdze privolať pomoc “jedným tlačidlom” a zdieľať polohu so záchranármi. Aplikácia tiež disponuje elektronickou knihou vychádzok, ktorá je technologickou novinkou v rámci celej Európskej únie. 

 „Aplikácia je v dnešnom svete nástroj, ktorý dokáže dať návštevníkovi na jednom mieste a zároveň kdekoľvek v teréne množstvo užitočných informácií a rád, ktoré môžu prispieť k zvýšenému komfortu a bezpečiu v horách,“ uviedol riaditeľ HZS Jozef Janiga.

 Viac o novej aplikácii od horských záchranárov si môžete prečítať tu.

aplikácia pre turistov

zdroj: Google Play

Jazyková kaviareň v Nitre a Kaviareň Kábul

Mareena

Občianske združenie Mareena, ktoré pomáha cudzincom integrovať sa na Slovensku a rozvíja otvorenú celospoločenskú diskusiu o témach migrácie a integrácie,  organizuje v týchto dňoch zaujímavé udalosti pre nadšencov kávy, jazykov a Blízkeho Východu. 

Podujatie Kaviareň Kábul prináša možnosť spoznať Afganistan nielen cez shishu či kebab. Priamo rodení Afganci priblížia návštevníkom jedinečnú prírodu, blízkovýchodnú kuchyňu a históriu plnú prekvapení. Viac o udalosti sa dozviete tu.

Nitrianska Mareena v spolupráci s Antikvariátom  Zrkadlo a  Nitra English Speakers zas v rámci jazykovej kaviarni ponúka príležitosť popracovať na anglickom, nemeckom, ale i slovenskom jazyku v neformálnej atmosfére. Viac o udalosti nájdete tu.

Kaviareň Kábul

zdroj: facebook

Teplá vlna

Iniciatíva Inakosť

Iniciatíva inakosť vydala nový diel podcastovej série Teplá vlna o živote LGBTI ľudí, aktivizme a životných príbehoch. Podcast vychádza v dvojtýždňových intervaloch a v najnovšej epizóde priblížila Jana Fúsková z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV problematiku vnímania rôznych foriem rodičovstva zo strany verejnosti, ako i ďalšie zistenia z výskumu. 

Celý podcast, ako i predchádzajúce diely si môžete vypočuť tu alebo tu.

Pridaj sa k bojovníkom proti korupcii!

Nadácia zastavme korupciu

Komunita Zastavme korupciu je sesterskou organizáciou Nadácie Zastavme korupciu a v týchto dňoch opäť organizuje nábor nových členov a členiek. Komunita je platformou pre mladých bojovníkov a bojovníčky vo veku od 16 do 28 rokov, ktorí majú chuť sa venovať verejnej kontrole a šíreniu protikorupčnej osvety prostredníctvom organizovania rôznych verejných podujatí či kampaní.

Záujemcovia, ktorí úspešne prejdú krátkym vstupným rozhovorom, absolvujú úvodný tréning, na ktorom sa zoznámia s verejnou kontrolou a naučia sa základy projektového manažmentu. Viac informácii, ako sa prihlásiť na nábor nájdete tu.

Komunita Zastavme korupciu