V dnešnom výbere si povieme o prelomovom rozsudku Najvyššieho súdu SR v prospech verejného záujmu a životného prostredia. Prejdeme sa ulicami Košíc skrz osobné príbehy ľudí, ktorí prežili holokaust. Cez príbeh 11-ročnej Natálky sa dozvieme o živote ľudí so spinálnou muskulárnou atrofiou. Zistíme, že možnosti na dobrovoľníctvo v Banskobystrickom kraji sú nekonečné a stačí sa zapojiť. Na záver si pripomenieme hodnotu slobody a demokracie a vyjadríme solidaritu s prostestujúcimi v Bielorusku.

Malá vodná elektráreň na rieke Hron dostala STOP-ku

Via Iuris + WWF Slovensko

VIA IURIS od roku 2018 pomáhala ochranárom, miestnym aktivistom aj rybárom v kauze malých vodných elektrární na rieke Hron. Najvyšší súd SR, nedávno zastavil plánovanú výstavbu MVE Žiar nad Hronom so zdôvodnením, že verejný záujem, ktorým je ochrana životného prostredia, živočíchov a biotopov prevyšuje súkromný podnikateľský záujem.  Miroslav Očadlík, expert WWF Slovensko na vodné ekosystémy, zdôrazňuje, že ide o prelomové rozhodnutie: “Najvyšší súd sa po prvý raz podrobne venoval tomu, aby stavebné úrady pri územných konaniach brali svoju úlohu ochraňovať životné prostredie naozaj vážne.”

„Rozhodnutie Najvyššieho súdu je o to významnejšie, že má mimoriadnu kvalitu vo svojej precíznosti, rozsiahlosti a jednoznačnosti, ktorou sa Najvyšší súd vysporiadal so všetkými namietanými dôvodmi a predstavuje tak jednoznačnú inštrukciu, nielen pre správne orgány konajúce v tejto veci, ale aj pre iné, svojou povahou obdobné kauzy. Zarezonovalo najmä vyjadrenie Najvyššieho súdu, v ktorom uviedol, že v tomto konkrétnom prípade má záujem na ochrane a zachovaní zdravého životného prostredia jednoznačnú prednosť pred záujmom nad výrobou elektrickej energie, ktorú mala priniesť budúca prevádzka malej vodnej elektrárne,“ povedal Imrich Vozár, právnik združenia VIA IURIS.

MVE Hron VIA IURIS

zdroj: WWF-Slovakia

Spoznajte Košice očami tých, ktorí prežili holokaust

Nadácia Milana šimečku

Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s maďarskou nadáciou Zachor pripravila po Bratislave ďalšiu vzdelávaciu prechádzku iWalks, tentokrát v Košiciach.

IWalks je jedinečný vzdelávací formát, založený na prezentácii videosvedectiev preživších na špecifických miestach k vytvoreniu spojenia s minulosťou. 

Vlastnú históriu z čias holokaustu spoznáme cez konkrétne ľudské príbehy – spomienky Košičaniek a Košičanov priamo na miestach spätých s ich životmi. Videosvedectvá začal v deväťdesiatych rokoch pre potreby oscarového filmu Schindlerov zoznam zbierať Steven Spielberg a odovzdal ich archívu USC Shoah Foundation.

iWalks Košice budú prebiehať 26. a 27. augusta a je nutné sa na ne vopred registrovať tu.

iWalks Košice

zdroj: facebook.com/iWalksSlovensko

August je mesiacom povedomia o SMA

Organizácia muskulárnych dystrofikov

Spinálna muskulárna atrofia (SMA) je zriedkavá genetická dedičná nervovo-svalová choroba, ktorá postihuje vôľou ovládané, kostrové svaly. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR (OMD v SR) už 27 rokov pomáha aj ľuďom s týmto ochorením. Medzi nich patrí aj 11 – ročná Natália: „Užívam si prázdniny, pamätám sa na to obdobie, keď leto len tak prefrčalo. Stále som bola chorá, užívala rôzne lieky. Nakoniec sa mi chrbtica tak skrivila, že kvôli bolestiam som už nedokázala sedieť vo vozíku. Elektrický vozík mi pripomenul ten pocit aké je to super, samostatne sa pohybovať. Liečba spolu s operáciou chrbtice mi dodávajú silu.“

OMD v SR každoročne realizuje zbierku Belasý motýľ na pomoc ľuďom s nervovosvalovými ochoreniami, vďaka ktorej sa aj ľudia s SMA môžu dostať k liečbe, elektrickému vozíku alebo ďalším špeciálnym pomôckam. Pre koronavírus sa po prvýkrát v histórií zbierka presunula do online prostredia. Namiesto darov do pokladničiek v rukách dobrovoľníkov sme tak na zdravotné pomôcky pre ľudí s nervovosvalovými ochoreniami mohli prispieť len priamo na účet zbierky.

Vyskúšajte si dobrovoľníctvo

Centrum dobrovoľníctva

Centrum dobrovoľníctva v Banskej Bystrici spája aktívnych ľudí s netradičnými príležitosťami. Najbližšiu nedeľu je možné vyskúšať si úlohu navigátorky alebo navigátora na ADRIM Nemčianskom behu a pomôcť s organizáciou tohto podujatia. Ak vás  oslovuje virtuálna realita, ďalšou zaujímavou dobrovoľníckou ponukou je pomoc pri prenose VR techniky do prostredia sasovských jaskýň v rámci festivalu Sensorium (25.8.), nakoľko doprava až k jaskyni nie je možná a časť cesty  je nutné zdolať pešo.

Centrum dobrovoľníctva realizuje aj vlastné dobrovoľnícke programy a tak môžu deti z vylúčených komunít pokračovať v doučovaní  v rámci programu Spojivko online. V spolupráci s Komunitnou nadáciou Zdravé mesto sa Centrum dobrovoľníctva opäť zapojilo do darcovskej výzvy 500 priateľov pre zdravé mesto, aby sa mohli zrealizovať ďalšie štyri komunitné projekty v okrese Zvolen a Banská Bystrica. Minulý rok sa vďaka tomu podaril napríklad aj medzigeneračný dobrovoľnícky program Čítankovo.

Spojivko

zdroj: Centrum dobrovoľníctva / program Spojivko online

Solidarita s protestujúcimi v Bielorusku

IVO a ďalšie mimovládne organizácie

Iniciatíva Inštitútu pre verejné otázky a ďalších mimovládnych organizácií a jednotlivcov vyjadruje solidaritu protestujúcim v Bielorusku a má za cieľ apelovať na domácich aj európskych politikov, aby prijali rázne kroky voči predstaviteľom súčasného režimu v Bielorusku.

“My, príslušníci občianskej spoločnosti Slovenska, ako ľudia ktorí si ctia slobodné demokratické voľby, vyjadrujeme našu plnú podporu občiankam a občanom Bieloruska v ich protestoch proti masívnemu falšovaniu výsledkov prezidentských volieb, v ich boji za slobodu, ktorú im pred 26 rokmi ukradol človek, ktorý je dnes považovaný za jedného z posledných diktátorov v Európe. Bielorusko dnes stojí na križovatke. Na námestiach a uliciach Minska a mnohých ďalších bieloruských miest sa rozhoduje o tom, či sa táto krajina vráti na cestu nezávislosti, slobody, demokracie, ľudských práv, európskych hodnôt a integrácie,  alebo ešte viac sa ponorí do bahna neslobody, autoritarizmu, represií a zostane ešte dlho v područí čoraz rozpínavejšieho nedemokratického režimu v Moskve. Bielorusko potrebuje dnes našu podporu. Za slobodu Bieloruska!”

Bielorusko, Minsk

Protest v Minsku. Zdroj – TASR/AP

Titulná fotografia: Mohammed Thoufik, Unsplash.com