V dnešnom prehľade aktivít mimovládok sa dočítate o inkluzívnych školách, unikátnych workshopoch zameraných na nútenú migráciu, antisemitizmus a xenofóbiu a o situácii v Bielorusku. Dozviete sa tiež o nových debatách na tému informačných technológií a o situácii žien a zraniteľných osôb v gréckych utečeneckých táboroch.

Škola inkluzionistov

S novým školským rokom odštartovali v Nadácii pre deti Slovenska tretí ročník projektu na podporu inkluzívneho vzdelávania s názvom Škola inkluzionistov. Zuzana Réveszová je jeho súčasťou od začiatku ako konzultantka pre inkluzívne vzdelávanie pre školy na východnom Slovensku. Mnohých zaujíma, čo takéto konzultantky vlastne robia. Všetko sa dozviete v rozhovore s ňou. 

 

„V inkluzívnej škole tvoria kultúru školy všetci – žiaci, rodičia, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci vrátane napríklad administratívnej pracovníčky, uja školníka, tiet upratovačiek a kuchárok. Darmo budeme hovoriť o hodnote empatii, keď niekto vynadá dieťaťu, že malo zablatené topánky. Alebo keď deti vidia, ako tety upratovačky vysypú nimi vytriedený odpad do jedného kontajnera. Hlavnou zásadou je – všetci ťaháme za jeden povraz, so všetkými sa počíta, všetci sú našou súčasťou. Dôležitá je rešpektujúca komunikácia a vytvorené vzťahy.“

zdroj:ktochyba.sk

Výnimočné workshopy o rozhodovaní

Koronakríza výrazne obmedzila aj zážitkové workshopy združenia Post Bellum. Napriek tomu sa im od polovice septembra podarilo uskutočniť šesť takýchto stretnutí na dvoch školách. Išlo o workshop Rozhodovanie pre žiakov a žiačky druhého stupňa základných škôl. Lektori počas nich otvárajú prostredníctvom zážitku témy nútenej migrácie, antisemitizmu a xenofóbie. Účastníci prežijú postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Workshop zároveň približuje, ako sa vplyvom politických podmienok mení život mladého židovského dievčaťa Evy. Jej život ovplyvňuje obdobie, kedy sa s mnohými ďalšími ľuďmi necítia bezpečne vo svojej vlasti. Eva je prinútená postaviť sa zoči voči zásadnému životnému rozhodnutiu opustiť svoj domov. Workshop v dobových reáliách demonštruje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, ale i vzostup antisemitizmu, neznášanlivosti a xenofóbie v spoločnosti. Viac o workshope si prečítate TU

zdroj: facebook.com/postbellumsk

Masové občianske protesty v Bielorusku

„Už takmer šesť týždňov trvá v Bielorusku revolúcia slobody. Nehoráznym spôsobom sfalšované výsledky prezidentských volieb vyvolali masové protesty podvedených občanov okamžite po oznámení „oficiálnych“ výsledkov. To čo nasledovalo, nemalo obdobu v dejinách tejto krajiny snáď od skončenia druhej svetovej vojny,“ píše  vo svojom blogu Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky o situácii v Bielorusku.

Organizácia sa v rámci projektu realizovaného v spolupráci s medzinárodným Partnerstvom pre otvorené informácie venuje otázkam hybridných hrozieb pre demokraciu na Slovensku a v regióne strednej Európy, analyzuje faktory, ktoré prispievajú k posilneniu alebo oslabeniu týchto hrozieb.

Oblasťou osobitnej pozornosti sú zahranično-politické aktivity Ruskej federácie – štátu, ktorý v poslednom desaťročí realizuje hybridnú vonkajšiu expanziu, spočívajúcu v kombinácii vojenských, politických, ekonomických a informačno-propagandistických stratégií zameraných na okolitý svet. V sérii blogových príspevkov v roku 2020 vysvetľujú čitateľom pozadie a kontexty vybraných udalostí, súvisiacich so zahraničnou politikou Ruska, s prihliadnutím na ich celkový význam a aktuálnosť. 

Dišputy banskobystrických itečkárov

Napriek koronakrízovým opatreniam pokračujú v banskobystrickej Záhrade – Centre nezávislej kultúry v komunitnom rozvoji a spolupráci. V spolupráci s Fakultou prírodných vied Univerzity Mateja Bela sa rozhodli prinášať vám aktuálne a zaujímavé témy v oblasti informačných technológií.

Aktivita nadväzuje voľne na populárny WebTalk. Predpokladaní prednášajúci a vedúci diskusií sú odborníci z firiem, z akademického prostredia, popularizátori. Cieľom je podporiť život IT komunity v Banskej Bystrici a okolí. Hosťami prvého stretnutia boli Tomáš Pinka (Designer) a Tomáš Stankovič (JavaScript Developer), ktorí hovorili o tom, ako rozbehli pretlak.sk – job portál pre developerov, dizajnérov, kreativícov, marketérov. Projekt, ktorý svojimi službami pomáha nájsť ľuďom prácu, firmám nových zamestnancov a im robí radosť, dáva pocit slobody a zarába peniaze.

zdroj: facebook.com/FPV.UMB

O ľudskej dôstojnosti v utečeneckých táboroch

„Ani menej pozornému oku pravdepodobne neunikla správa o zničujúcom požiari, ktorý začiatkom septembra 2020 postihol najväčší európsky utečenecký tábor Moria nachádzajúci sa na gréckom ostrove Lesbos. Mediálny priestor zahltili fotografie plameňov pohlcujúcich provizórne príbytky tisícok mužov, žien a detí, ktorí sa tak z hodiny na hodinu ocitli na ulici bez strechy nad hlavou. Pre mnohých však bol tento požiar len špičkou ľadovca toho, čím si museli prejsť počas svojho pobytu v tábore. Katastrofálne životné podmienky migrantov v týchto centrách ohýbajú koncept ľudskej dôstojnosti ako vietor konáre pred búrkou. Neboli však tieto konáre ľudskej dôstojnosti v prípade žien, detí a iných zraniteľných osôb zlomené už dávno pred požiarom?“

O situácii žien a zraniteľných osôb v gréckych utečeneckých táboroch a o tom, ako by Slovensko mohlo pomôcť už teraz, sa dočítate v príspevku organizácie Liga za ľudské práva

zdroj: Yousif Al Shewaili – utečenec a fotograf pôvodom z Iraku aktuálne žijúci v Grécku. (SME.sk)