V nasledujúcom prehľade aktivít mimovládok sa dočítate o blokáde za ochranu klímy a biodiverzity, o novej príručke o vedení úspešných kampaní alebo plánovanom vzdelávaní o korupcii. Prinášame vám tiež informácie o vplyve pandémie na zraniteľné skupiny obyvateľstva a výpovede ľudí z Bejrútu.

Aktivistické organizácie a iniciatívy žiadajú poriadnu ochranu klímy a biodiverzity

Viac ako 40 aktivistiek a aktivistov blokádami piatich ministerstiev a Úradu vlády SR upozorňovalo na potrebu ochrany klímy a biodiverzity. Na aktivite sa podieľali organizácie a iniciatívy Bod obratu, Extinction Rebellion Slovensko, Greenpeace Slovensko, Študenti bez mena a Znepokojené matky. Podľa organizácií a iniciatív je potrebné, aby slovenská vláda riešila ochranu klímy a biodiverzity ako prioritu spoločne a nie len rozdrobene na jednotlivých ministerstvách. Prvým krokom by mala byť podpora 65 % zníženia emisií do roku 2030 na samite Európskej rady. O tejto aktivite si viac prečítate TU.

zdroj: Greenpeace Slovensko

Ako viesť úspešnú kampaň v občianskom sektore?

Nadácia otvorenej spoločnosti v rámci grantového programu Active Citizens Fund v spolupráci s VIA IURIS, konkrétne s Milanom Šagátom a Danou Marekovou, pripravili vzdelávací projekt pod názvom Kampaňové plánovanie – od aktivizmu k advokácii. Štyri neziskové organizácie – IPčko, Saplinq, o.z., Cyklokoalícia Pezinok a Centrum Slniečko, n.o. pod vedením mentorov z VIA IURIS absolvovali teóriu prípravy kampaní a následne si pripravili aj vlastné kampaňové plány. V rámci projektu pripravili aj príručku na tému Ako viesť úspešnú a cieľavedomú kampaň v občianskom sektore, ktorú si môžete stiahnuť TU.

zdroj: facebook.com/acfslovakia

Na školách sa bude vzdelávať o korupcii

Štátny pedagogický ústav a Nadácia Zastavme korupciu sa spojili s cieľom priniesť do škôl dôležité témy, ktoré v osnovách chýbajú. 

„Postoj, ktorý človek ku korupcii zaujme v dospelosti, je do veľkej miery ovplyvnený sériou zážitkov s malým neférovým správaním. Odpisovanie, predbiehanie sa v rade na obed, zneužívanie pozície staršieho sa v dospelosti môžu meniť na úplatky, obchádzanie pravidiel, či zneužívanie verejnej moci. Ak dieťa funguje v prostredí, kde sa takému správanie jasne povie nie, a ponúkne sa iný model správania a vzťahov, máme šancu na existenciu/fungovanie úradov, nemocníc či parlamentu, v ktorých budú čestní ľudia, bez ochoty podvádzať.“ 

zdroj: ZastavmeKorupciu.sk

Pandémia a menšiny

V Menšinovej politike na Slovensku sa Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) venovalo aj tomu, aký dopad mala pandémia koronavírusu na rôzne zraniteľné skupiny obyvateľstva. V súčasnej situácii, kedy druhá vlna naberá na intenzite a opäť môžeme očakávať sprísňovanie opatrení, je dobré si to pripomenúť. Prečítajte si text Michaely Píšovej z organizácie CVEK o tom, čomu v súvislosti s pandémiou čelili na jar Rómovia.

„Pandémia koronavírusu na Slovensku nás zastihla nepripravených v rôznych oblastiach. Ukázala nám, v akom stave je naše zdravotníctvo, školstvo alebo sociálna politika, ale na druhej strane aj to, ako vieme byť solidárni, či ľudskí. Videli sme silné a slabé stránky všetkých oblastí nášho spoločenského, ale aj osobného života. To, ako sa pandémia a opatrenia, ktoré priniesla dotkli jednotlivých menšín a ohrozených skupín, sme v Centre pre výskum etnicity a kultúry monitorovali a vyhodnocovali, napríklad pravidelnými mesačnými analýzami dopadu pandémie na menšiny pre Európsku agentúru pre základné práva“

zdroj: TASR

Hlasy z Bejrútu

Viac ako mesiac po výbuchu v bejrútskom prístave ľudia stále hľadajú bezpečie. Tragédia naplno zasiahla ľudské životy. Obete na životoch, strata domova a hrôza z explózie, kriku, krvi a množstva zranených zanechala hlboké stopy.  Nadácia Integra v spolupráci s humanitárnou organizáciou Medair pomáha ľuďom spracovať traumu a začať odznova. Prinášajú vám výpovede Salmy, Michaela a Charbela. Hlasy z Bejrútu, ktoré prežili.

zdroj: Peter Caton / Greenpeace